вторник, 18 апреля 2023 г.


 

Купити домашню пивоварню в Україні з доставкою. 

 Вітаю Вас любителі пінного напою. Минулої статті ми розібрали як зварити зернове пиво в домашніх умовах без обладнання. Але просто зварити пиво мало, після бродіння напою його необхідно наситити вуглекислотою. Цей процес називається карбонізація пива. Вміст вуглекислоти в крафтовому пиві сильно впливає на сприйняття пива - легкості, свіжості, основного смаку, крім того, вона допоможе донести чудовий ароматичний букет, сформує пінну шапку і в цілому підкреслить переваги вашого напою. Помилки, допущені при карбонізації, можуть, навпаки, зіпсувати враження навіть про чудове пиво. Недостатньо карбонізоване пиво характеризується як плоске, порожнє, видихнуте, також без карбонізації неможливе утворення піни. Надмірна карбонізація веде до ряду інших проблем – надмірного піноутворення при наливі, зірваних пробок і, у гіршому випадку, навіть до вибуху пляшок. Існує три основні види карбонізації.

Штучна карбонізація - досить складний процес, який передбачає наявність спеціального обладнання, балонів з вуглекислотою та відповідного досвіду. Крупно процес відбувається в охолодженому кезі з пивом, в нижню частину якого подається вуглекислота і за кілька разів, з випусканням повітря з верхньої частини кега, пиво насичується вуглекислотою.

Природна карбонізація пива методом шпунтування, для реалізації якої нам знадобиться ЦКТ – Циліндричний конічний танк – ємність, яка витримує тиск до двох атмосфер та має сорочку охолодження та шпунт-апарат. Останній дозволяє настроїти необхідний тиск у ЦКТ. Суть методу полягає у контролі процесу бродіння, коли при досягненні певної густини ми перекриваємо вихід вуглекислоти з бродильної ємності. При цьому за манометром, встановленим на шпунт-апараті, контролюємо кількість вуглекислоти в пиві для кожного конкретного сорту.

Природна карбонізація із застосуванням праймера - це найпоширеніший спосіб домашнього пивоваріння. Також цей метод називається «доброжування в пляшці». Основні переваги такої карбонізації – це простота в домашніх умовах та можливість залишити пиво дозрівати після карбонізації. Так, якщо Ви не знали, то крафтове пиво дозріває, як і вино чи спиртні напої та згодом його смакові якості покращуються. Я експериментував з термінами дозрівання пива і дійшов висновку, що смак пінного напою покращується при дозріванні на строк до півтора року, потім пиво починає втрачати свої смакові властивості. Праймером називається речовина, що містить прості цукри, які запускають процес вторинного бродіння, де в результаті діяльності дріжджів утворюється СО2, який у герметичній ємності розчиняється в пиві і формує смак, а також «газованість» напою. Як праймер можуть використовуватися прості цукри (глюкоза, декстроза), мед і солодкі соки у випадку, якщо пивовар хоче змінити смак напою і початкове сусло. У разі використання сусла нам необхідно розрахувати його початкову цукристість, після чого відібрати та заморозити потрібну частину сусла, яка буде додана до пляшок при розливі та запустить процес вторинного бродіння. Перед додаванням у пиво сусло необхідно розморозити і пастеризувати, що допоможе уникнути зараження пива. При карбонізації пива декстрозою або медом як праймер, він так само вноситися в пляшки при розливі в необхідній кількості. Також праймер можна внести в бродильну ємність, і перемішавши розлити пиво по пляшках. Але в такому випадку Ви перемішаєте і осілий осад, що не бажано, тому цей метод більше підходить для пива, яке бродило в ЦКТ і в якому попередньо злили дріжджовий осад. Яку кількість праймера необхідно додати для правильної карбонізації домашнього пива? У промисловості карбонізація розраховується в обсягах. Допустимо два обсяги означає, що в літрі напою розчинено два літри вуглекислого газу. Більшість сортів пива карбонізується на рівні 2-3 об'єму, що відповідає 4-6 г вуглекислоти на літр напою. Відомо, що зі 100 кг глюкози виходить 51 кг етилового спирту та 49 кг вуглекислого газу. Знаючи цю інформацію, розраховуємо, що з 1 гр. глюкози отримаємо приблизно 0,5 гр. вуглекислоти. Допустимо нам треба отримати пиво з вмістом вуглекислого газу 4 г/л (слабко агзіроване), отже на літр пива необхідно додати або 8 гр. Глюкози, або сусло обсягом якого міститься 8 гр. Сахара. Для розрахунку кількості сусла, яку ми будемо використовувати як праймер, згадаємо початкову цукристість сусла. Допустимо було 16% - це означає, що в літрі рідини міститься 160 гр. цукрів. Вважаємо пропорцію 1000/160 * 8 = 50 гр. Це означає, що для карбонізації таким праймером нам необхідно в літрову пляшку залити 950 мл пива та 50 мл сусла як праймер.

Зазвичай карбонізація займає 14-20 днів. Розлите у пляшки пиво слід витримувати при температурі схожій на температуру бродіння, саме при ній «звикли» працювати Ваші дріжджі. Винятком є пиво, яке було піддане лагеризації (тобто тривалій витримці при низькій температурі). У такому випадку для карбонізації може застосовуватися техніка кройценинга, коли як праймер використовують сусло, що знаходиться в активній стадії бродіння і містить велику кількість свіжих здорових дріжджів, в іншому всі процеси ідентичні.

Контроль карбонізації краще проводити в ПЕТ пляшках, якщо ж домашнє пиво розливаємо в скло, я рекомендував би робити контрольну ПЕТ пляшку і по ній визначати, наскільки добре пройшла карбонізація. Контролюємо це звичайно за твердістю пляшки. Зупинити або сповільнити карбонізацію може ряд факторів. Негерметичність кришок, низька температура, дуже мала кількість дріжджів (значно перевищено термін основного бродіння), невелика кількість праймера і нарешті зараження пива. Найчастіше при низькій карбонізації пиво можна врятувати, додавши ще трохи цукрів (або дріжджів) у пляшки, а при надмірній - поступово стравивши вуглекислоту з пляшок. Також при рясному піноутворенні через високу карбонізацію пляшки можна сильніше охолодити, це сповільнить вихід вуглекислоти і, відповідно, скоротить піноутворення при наливі. Як бачите, домашня карбонізація досить простий процес, доступний кожному. Увага не використовуйте для карбонізації пива горілчані пляшки з кришкою бугеля, вони вибухнуть з ймовірністю 99%, що призведе до позапланового прибирання і невдоволення домочадців.

  Купити обладнання та інгредієнти для приготування пива можна в інтернет супермаркеті товарів для крафту https://cutt.ly/q71WRU3

Смачного Вам пива і нехай прибуде з Вами Бахус!

Комментариев нет:

Отправить комментарий